Jubileusz 10-lecia KRSiO

Jak zrealizować gospodarczy potencjał rynku suplementów diety? Jakie są światowe i europejskie trendy w dziedzinie suplementacji? W jakim kierunku zmierza rynek suplementów?

Suplementy diety to dynamiczny, innowacyjny i przyszłościowy rynek, zarówno pod kątem potencjału wzrostu, jak i wpływu na profilaktykę zdrowia konsumentów. Jaką rolę odgrywa sprzedaż suplementów w rozwoju branży spożywczej i farmaceutycznej? Jak zapewnić najwyższą jakość oferowanych produktów? Jakie są europejskie trendy w obszarze suplementacji?

Na te i wiele innych pytań odpowiedzieli eksperci zaproszeni na konferencję "Społeczna i gospodarcza rola suplementów diety", zorganizowaną 5 czerwca 2014 roku z okazji 10. rocznicy powstania Krajowej Rady Suplementów i Odżywek. Jubileusz ten zbiegł się z dziesięcioleciem polskiej obecności w Unii Europejskiej, która ma decydujący wpływ na prawodawstwo i uwarunkowania rządzące krajowym rynkiem suplementów, wartym ponad 3 miliardy złotych rocznie.

W konferencji wzięli udział producenci i dystrybutorzy suplementów diety oraz kancelarie prawne i firmy doradcze. Konferencję prowadzili: Prezes KRSIO, Pani Profesor Iwona Wawer oraz Redaktor Managera Apteki, Pan Paweł Kruś. Historię, osiągnięcia oraz cele na przyszłość, jakie postawiło sobie Stowarzyszenie przedstawiła Pani Katarzyna Wójcicka, Przewodnicząca Rady Eksperckiej KRSiO.  Jedną z prelekcji wygłosił Patrick Ahern, Dyrektor Generalny europejskiego stowarzyszenia EHPM (zrzeszającego 1750 producentów w ramach lokalnych organizacji w poszczególnych krajach Europy), ekspert w dziedzinie prawa żywnościowego.

Dziesięciolecie KRSiO jest okazją do refleksji na temat roli, jaką organizacja ta odegrała w edukowaniu opinii publicznej na temat znaczenia suplementacji w diecie współczesnego człowieka. Jednak konsumenci, a nawet profesjonaliści w dziedzinie medycyny wciąż mają problemy z rozróżnieniem pomiędzy suplementami diety (które, jako środki spożywcze, wyrównują deficyt składników odżywczych), a lekiem (który ma działanie terapeutyczne i leczy).

Ciekawe panele tematyczne prowadzone m.in. przez dr Katarzynę Suchoszek- Łukaniuk, Wiceprezesa KRSIO, były okazją do dyskusji między ekspertami na temat jakości i kierunku rozwoju rynku oraz regulujących go procesów legislacyjnych, a także współpracy ze środowiskiem lekarskim i farmaceutycznym. Eksperci podkreślali ważną gospodarczą  rolę  suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie publiczne. Polski rynek suplementów diety to jedna ze stale rozwijających się dziedzin gospodarki, notująca średnioroczny wzrost na poziomie 10%. Wśród suplementów najczęściej wybieranych przez Polaków znajdują się preparaty uzupełniające poziom magnezu, probiotyki wspomagające antybiotykoterapię oraz specyfiki pomagające utrzymać zdrowe kości i stawy.

W najbliższych latach wzrośnie rynek produktów wspierających uprawianie sportu, odchudzanie, wzrok, libido oraz urodę. Będą one odpowiedzią na rosnące potrzeby konsumentów w zakresie profilaktyki zdrowia - poinformował Bartosz Kondaszewski z firmy PMR.

Jednym ze światowych trendów na rynku suplementów jest zróżnicowanie formy podania preparatów, którą dostosowuje się do możliwości i potrzeb konsumenta. W przypadku dzieci i seniorów popularną formą są łatwe do połknięcia produkty w formie płynów i żeli. Przewiduje się, że w najbliższej przyszłości wzrośnie popularność tzw. produktów „w biegu", czyli w jednorazowych saszetkach, rozpuszczalnych granulkach - łatwych w użyciu. Na razie w Polsce dominują kapsułki i tabletki, ale zdaniem Pani Honoraty Jarockiej z firmy Mintel, to się zmieni.

Podczas konferencji przedstawiono również zakres badań jakościowych suplementów diety, omówiono systemy kontroli jakości w branży spożywczej i farmaceutycznej oraz potrzebę stworzenia systemu przeznaczonego do monitorowania standardów produkcji suplementów diety, uwzględniającego ich specyfikę.

Podczas uroczystości wręczono nagrody w konkursie na najlepszą pracę dyplomową związaną  z tematem suplementów diety. Partnerami konkursu były firmy J.S. Hamilton, Olimp Laboratories oraz Novascon Pharmaceuticals.

Partnerem strategicznym konferencji była firma J.S. Hamilton Poland S.A., zajmująca się badaniami analitycznymi. Udział w wydarzeniu wzięli przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Narodowego Instytutu Leków, Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Sportu, Business Center Clubu, Izby Gospodarczej Farmacja Polska, Polskiej Federacji Producentów Żywności, wielu wyższych uczelni, instytutów i innych organizacji.

Konferencja była doskonałą okazją do nawiązania kontaktów i wymiany poglądów.